19 Ιανουαρίου, 2022

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται την ενημέρωση!

... την ώρα που η επέλαση των κερδοσκόπων της ενέργειας συνεχίζεται επιθετικά.


Την ώρα που δεκάδες αδειοδοτήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, βουνά και παράκτιες περιοχές, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όχι μόνο δεν κάνει τίποτε για να βάλει ένα φρένο, αλλά εμποδίζει ακόμη και την ενημέρωση φορέων και πολιτών.

Ως Δίκτυο Βοιωτών, διαπιστώνοντας ότι πλήθος έργων τεμαχίζονται ώστε να βρίσκονται κάτω από το όριο των 10 MW και να αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ΜΠΕ και χωρίς καμία ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση -ακόμη και θηριώδη έργα με ανεμογεννήτριες ύψους 200 και 223 μέτρων στην καρδιά του Ελικώνα-, ζητήσαμε εγγράφως να ενημερωθούμε από την Περιφέρεια Στερεάς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς για το ποια από αυτά τα έργα ακολουθούν αυτή τη διαδικασία αδειοδότησης. Στο αίτημα αυτό, η μεν Αποκεντρωμένη απάντησε άμεσα -αν και όχι πλήρως- για έργα αρμοδιότητάς της, η δε Περιφέρεια κωλυσιεργεί απαράδεκτα μέχρι σήμερα. Είτε παραπέμποντάς μας αρχικά στη Διαύγεια (όπου, ως γνωστόν, αναρτώνται οι αποφάσεις, δηλαδή κατόπιν εορτής), είτε -αφού επανήλθαμε- ζητώντας να αποδείξουμε το έννομο δικαίωμά μας στην ενημέρωση και παραπέμποντας το θέμα στη Νομική της Υπηρεσία!

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αιρετοί και υψηλά ιστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, ο οποίος θα έπρεπε να είναι η περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία της δημόσιας γης και του περιβάλλοντος και όχι η άνευ όρων και ορίων υπεράσπιση των ιδιωτικών συμφερόντων. Προκαλεί θλίψη και οργή το γεγονός μια αποκεντρωμένη κρατική υπηρεσία να απαντά, ενώ η υπηρεσία της αιρετής δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης να αρνείται. Ακόμη περισσότερο όταν αυτή η υπηρεσία, δηλαδή η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς, επί σειρά ετών εκδίδει θετικές γνωμοδοτήσεις μέσω του Διευθυντή της, αντιγράφοντας ατόφια τα επιχειρήματα των μελετών των ενεργειακών έργων, που υποβάλλονται από τους επενδυτές. Με τέτοιες πρακτικές, μόνο σαν εμπαιγμό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι τα αιρετά όργανα -σε κάποιες περιπτώσεις- γνωμοδοτούν αρνητικά, όταν οι δικές τους υπηρεσίες γνωμοδοτούν θετικά, αρνούμενες ακόμη και την παροχή στοιχείων.
Καλούμε φορείς και πολίτες του νομού να καταδικάσουν την πολιτική παράδοσης του φυσικού μας πλούτου σε κερδοσκόπους και καταστροφείς, θυμίζοντας ότι η γενική κατακραυγή ήταν αυτή που υποχρέωσε Δημοτικά συμβούλια και Περιφέρεια να αρχίσουν να γνωμοδοτούν αρνητικά για τα πιο ακραία από τα ενεργειακά έργα, την ίδια στιγμή που η τιμή του ρεύματος εκτινάσσεται στα ύψη και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αδυνατούν να έχουν επαρκή θέρμανση και, γενικότερα, πρόσβαση σε στοιχειώδεις ενεργειακές υπηρεσίες.

Ως Δίκτυο Βοιωτών στείλαμε σχετική επιστολή στη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, με την οποία απαιτούμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση. Από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς ζητάμε να εξασφαλίσουν την πιο πλήρη και ευρεία ενημέρωση, καθώς και την ανάληψη, επιτέλους, ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να μπει «φρένο» στην ενεργειακή φρενίτιδα, που απειλεί το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

19.1.2022

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ»
viotia-sos.blogspot.com - viotiasos@gmail.com - f/b: Δίκτυο Βοιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου