26 Ιουνίου, 2022

Και νέα (έβδομη) μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται και ψηφίζεται ένας νέος νόμος για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας κ.λπ., στην περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες ενός φαινόμενου, που οι πολίτες της περιοχής παρομοιάζουμε με ενεργειακή λαίλαπα, που δεν περιορίζεται στις αμέτρητες βιομηχανικού τύπου αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (το νέο «φρούτο») και που κατατάσσουν τη Βοιωτία στους 2-3 πιο επιβαρυμένους νομούς της Ελλάδας. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί, μονιμοποιείται και επεκτείνεται ένα δίκτυο μονάδων φυσικού αερίου, διαψεύδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο τον ισχυρισμό ότι η υλοποίηση ενός ακραία επιθετικού μοντέλου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ θα οδηγήσει στην εξάλειψη της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στην «απανθρακοποίηση».


Αξίζει να αναφέρουμε ότι, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, λειτουργούν 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο και συνολική ισχύ 5.213 MW. Από αυτές, οι 5 είναι εγκατεστημένες στη Βοιωτία και έχουν συνολική ισχύ 1.760 MW. Οι 2 (του ομίλου Μυτιληναίου) στην Αντίκυρα, 2 (της ΗΡΩΝ – ΤΕΡΝΑ) στη Θήβα και 1 (της ELPEDISON) στη Θίσβη. Τελευταίο κρούσμα το ξεκίνημα, μέσα στο 2022, της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας δεύτερης μονάδας στη Θίσβη, με ισχύ 651 MW, μέσα στην ιδιωτική βιομηχανική περιοχή του ομίλου Στασινόπουλου, στην οποία είναι εγκατεστημένη και η μονάδα της ELPEDISON και με φορέα τις εταιρείες του ομίλου ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ. Ήδη, ολοκληρώνεται η κατασκευή και θέση σε λειτουργία της τρίτης μονάδας του ομίλου Μυτιληναίου στην Αντίκυρα (826 MW).

Με 7, πλέον, μονάδες φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 3.237 MW, η Βοιωτία θα αποτελεί αναμφισβήτητα το βασικό ενεργειακό κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στον τομέα του φυσικού αερίου. Το σύνολο των ενεργειακών υποδομών έχει, ήδη, προκαλέσει τεράστια αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, δυσανάλογη και άναρχη ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, βλάβη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, υποβάθμιση του τοπίου και της ποιότητας ζωής κ.λπ.. Το μέγεθος των άμεσων και μελλοντικών επιπτώσεων του συνόλου των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βοιωτίας είναι τέτοιο, που κάνει ακόμη κραυγαλέα τη απάθεια και ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων και φορέων, αφήνοντας όλο το βάρος των αντιστάσεων στις πλάτες των ενεργών πολιτών και των συλλογικοτήτων τους.

Επί του πρακτέου, η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης (400 KV), που θα συνδέει τη νέα μονάδα στη Θίσβη με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ανοιχτή μέχρι 8/7/2022. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η ΜΠΕ της ίδιας της μονάδας. Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του έργου είναι ότι η γραμμή μεταφοράς, όπως έγινε και με αυτή της μονάδας της ELPEDISON, ακολουθεί τη διαδρομή μέσα από τις δασικές εκτάσεις του κεντρικού Ελικώνα (Αγία Άννα, Κορώνεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου