17 Αυγούστου, 2021

Συντονιστείτε με τις διαθέσεις των πολιτών

Επιστολή συλλογικοτήτων στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς

Να επανεξετάσει τη στάση του και να συντονιστεί με τις διαθέσεις των πολιτών, στον αγώνα για την αποτροπή κάθε νέας ενεργειακής δραστηριότητας «βιομηχανικού» τύπου στη Βοιωτία, καλούν το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς οι συλλογικότητες Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στο ενεργειακό «παροξυσμό», Επιτροπή αγώνα κατοίκων Κυριακίου, Επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας και Επιτροπή πολιτών Χωστίων - Σαραντίου.


Οι παραπάνω συλλογικότητες θεωρών ότι ΤΩΡΑ είναι αναγκαία αυτή η «στροφή», καθώς συνεχίζεται αδιάλειπτα ο καταιγισμός των αδειοδοτήσεων, από τις οποίες -το τελευταίο διάστημα- ξεχωρίζουν οι άδειες εγκατάστασης για αιολικό έργο στη "Λάκκα" Κυριακίου (30/7/2021) και για φωτοβολταϊκό έργο στη "Λούτσα" Δαύλειας (2/6/2021), καθώς και η απόφαση εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στην ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, την Παλιοβούνα (15/7/2021).

Στο μήνυμα, που συνοδεύει την επιστολή, οι συλλογικότητες επισημαίνουν για πολλοστή φορά την ανάγκη το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς να διαμορφώσει συγκεκριμένη θέση, που θα αποτυπωθεί σε επίσημη απόφασή του, για το πως τοποθετείται απέναντι στη λαίλαπα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, που μαστίζουν την περιοχή του δήμου Λιβαδειάς και την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Θεωρούν τελείως αφύσικο ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ως τώρα, παρά τη δημόσια αναγνώριση ότι η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


Λιβαδειά, 17.8.2021

Προς
τον κ. δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λιβαδειάς

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια έχει γίνει σαφής η πρόθεση της ολοκληρωτικής «κατάληψης» του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα, από πλήθος αιολικών εγκαταστάσεων βιομηχανικού τύπου, ακόμη και της ψηλότερης κορυφής της Παλιοβούνας, με υψόμετρο 1.750 μέτρα. Οι συνεχείς προειδοποιήσεις και διαμαρτυρίες μας δε στάθηκαν ικανές να πείσουν τοn κ. Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την αποτροπή των συγκεκριμένων έργων. Περιορίστηκαν σε έναν παθητικό ρόλο ρητορικών διαμαρτυριών και μόνο όταν η πίεση των πολιτών και των φορέων τους γίνονταν ασφυκτική.

Αποτέλεσμα (και) της δικής σας στάσης είναι η συνεχής αδειοδότηση νέων μεγάλων εγκαταστάσεων, με αποκορύφωμα την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού, στις 17/2/2021, στην εταιρεία PK ENERGY IKE, για την εγκατάσταση -στην κορυφή της Παλιοβούνας - έξι (6) νέων ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων και ισχύος 3,9 MW η καθεμία (ύψος πυλώνα 84 μέτρα και διάμετρος φτερωτής 131 μέτρα). Πριν από λίγες μέρες (15/7/2021), το Δασαρχείο Λιβαδειάς έδωσε έγκριση τοποθέτησης ανεμολογικού ιστού, στην περιοχή εγκατάστασης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απειλή της εγκατάστασής τους είναι άμεση.

Με αυτήν την αφορμή, ανακαλούμε στη μνήμη μας παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Δημάρχου και της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου -όπως στην έκτακτη συζήτηση στις 17/3/2021 και στην αντίστοιχη γενικευμένη συζήτηση στις 24/3/2021, μετά από σχετικό αίτημα τεσσάρων συλλογικοτήτων και 100 πολιτών-, σύμφωνα με τις οποίες:
• αναγνωρίζετε την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βοιωτία, εξαιτίας της ασταμάτητης και ανεξέλεγκτης υλοποίησης βιομηχανικού τύπου έργων ΑΠΕ,
• επικαλείστε την ανάγκη υιοθέτησης της γνώμης των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες για το συγκεκριμένο -τουλάχιστον- έργο έχουν δηλώσει την ισχυρή εναντίωσή τους και, τέλος,
• δεσμευτήκατε να προασπίσετε την ακεραιότητα των ορεινών όγκων του δήμου

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι -σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω- το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λιβαδειάς, ως συλλογικό όργανο, εξακολουθεί να μην έχει διατυπώσει σε απόφαση τη συνολική του θέση για τις ενεργειακές δραστηριότητες στο Δήμο και στο νομό Βοιωτίας, κάτι που απέφυγε να κάνει και στην πρόσφατη αποσπασματική συζήτηση, στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2021, της οποίας η απόφαση –όλη κι όλη- ήταν η εξής: «Ο Δήμος να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, αν και εφόσον απαιτηθεί, για τη προστασία του περιβάλλοντος από τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου». Η παραπάνω απόφαση, που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, περιορίζει την όλη αντίδραση του Δήμου σε νομικές ενέργειες κατόπιν εορτής, δηλαδή αφού έχουν αδειοδοτηθεί ή (και) κατασκευαστεί τα έργα και σε υπόθεση προϋπολογισμού του Δήμου, προκειμένου να υποστηριχθούν νομικά οι πιθανές δικαστικές προσφυγές.

Εξίσου μεγάλη κατάπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (26/7/2021) δεν ακούστηκε η παραμικρή κουβέντα για έργα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης (Λάκκα Κυριακίου, Φ/Β Δαύλειας), απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Τσίβερι, Καραμούντζι κ.ά.) ή για έργα που προωθούνται σε εμβληματικές θέσεις, όπως στην κορυφή της Παλιοβούνας και στην Αρβανίτσα. Όλα αυτά, μόνο σε ένα μίγμα άγνοιας των όσων συμβαίνουν και απουσίας πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπισή τους μπορούν να αποδοθούν.

Το Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό» και οι επιμέρους συλλογικότητες, που υπογράφουμε αυτήν την επιστολή, θεωρούμε ότι ΤΩΡΑ είναι μια καλή στιγμή για να επανεξετάσει ο Δήμος Λιβαδειάς τη στάση του και να συμπαραταχθεί μαζί μας στον αγώνα για την αποτροπή κάθε νέας ενεργειακής δραστηριότητας «βιομηχανικού» τύπου στη Βοιωτία. Να αμφισβητήσει έμπρακτα τις συνέπειες του καταστροφικού μοντέλου της δήθεν πράσινης ανάπτυξης και τη μονοκρατορία του κέρδους και να αναγνωρίσει ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής δεν έχει καμία αξία, όταν στην πράξη κάνουν ότι μπορούν για να υποβαθμίσουν το περιβάλλον. Την ώρα που οι περιοχές μας απειλούνται, είναι επιτακτική ανάγκη να σωθούν τα δάση, οι βουνοκορφές, ο φυσικός πλούτος. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ειδικότερα, ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώσετε άμεσα για τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεστε να αναλάβετε άμεσα, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στην κορυφή της Παλιοβούνας -κατ’ επέκταση και η υλοποίηση της συγκεκριμένης αιολικής εγκατάστασης- και η υλοποίηση των έργων στη «Λάκκα» Κυριακίου (αιολικού) και «Λούτσα» Δαύλειας (φωτοβολταϊκού).

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ»
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΣΤΙΩΝ - ΣΑΡΑΝΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου