20 Μαΐου, 2021

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

O ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
σε ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μονάδες φυσικού αερίου
που «ρημάζουν» βουνά και κάμπους στο βωμό του κέρδους

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 12 το μεσημέρι 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΡΕΙΕΣ 
με κατάληξη και πορεία στη Λιβαδειά

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ



Είναι κοινή διαπίστωση πως η Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα η Βοιωτία έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «ενεργειακό κέντρο» της χώρας. Έξι (6) μονάδες φυσικού αερίου, περισσότερα από 800 ΜW γιγάντιων αιολικών και χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών έχουν αλλάξει ριζικά το φυσικό τοπίο της βοιωτικής γης. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει τα απειλητικά φτερά των ανεμογεννητριών, τις γυάλινες επιφάνειες των Φ/Β ή τα φουγάρα των μονάδων Φ/Α.

Ο πρόσφατος κύκλος αιτήσεων για άδεια παραγωγής ΑΠΕ, μόνο τον Δεκέμβριο 2020, περιλαμβάνει για τη Βοιωτία νέα έργα 1.200 ΜW σε Α/Γ, 1.000 MW σε Φ/Β και 32 ΜW σε μονάδες ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας). Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη βοιωτική γη εάν αφήσουμε να πραγματοποιηθούν αυτές οι νέες εγκαταστάσεις.

Μήπως αυτός ο καταιγισμός ενεργειακών επενδύσεων προσφέρει κάποιο όφελος στον βοιωτικό λαό; Μήπως βλέπουμε το κόστος της ενέργειας να μειώνεται; Μήπως οι παραδοσιακές τοπικές οικονομικές δραστηριότητες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον αγροτουρισμό κ.λπ. ενισχύονται; Μήπως το φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό-αρχαιολογικό περιβάλλον αναδεικνύονται; Μήπως μειώνεται η ανεργία; Μήπως τα πενιχρά «αντισταθμιστικά» ισοφαρίζουν τη μόνιμη καταστροφή που επιφέρουν οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» στον τόπο μας;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κερδοσκόποι των ΑΠΕ, οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν ένα μοντέλο αξιοποίησης των ΑΠΕ (και της ενέργειας γενικά) με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα επιδοτήσεων, εγγυημένων τιμών και δωρεάν εκμετάλλευσης δημόσιας γης. H πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται θα επιδεινώσει μεταξύ άλλων και το κλίμα.

Ακόμη και οι τοπικοί άρχοντες -δήμαρχοι και περιφέρεια- άρχισαν να αναγνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Αφού για δεκαετίες γνωμοδοτούσαν θετικά σε οποιοδήποτε έργο τους ζητήθηκε, χωρίς καμία αντίσταση, τώρα ψελλίζουν «για την ανάγκη νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ», για «αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και διεκδίκηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων», χωρίς ούτε για αστείο, βέβαια, να αμφισβητούν το συνολικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης («πράσινης» ή μη).

Δεν τους εμπιστευόμαστε! Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, σε κάθε τόπο ξεχωριστά. Συνενώνουμε τις δυνάμεις σε όλο τον νομό. Διεκδικούμε ανυποχώρητα το σταμάτημα της καταστροφής του τόπου μας.
  • ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
  • Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου