20 Δεκεμβρίου, 2020

Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σωτηρία του Ελικώνα

Η επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας πήρε την πρωτοβουλία διακίνησης κειμένου συλλογής υπογραφών, με βασική επιδίωξη: 
• ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ 
• ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ 

Καλούνται οι κάτοικοι της Αγίας Άννας, όσοι/ες κατάγονται από αυτήν, καθώς και όλοι οι φίλοι και οι φίλες του Ελικώνα, να υπογράψουν το σχετικό έντυπο που διακινείται χέρι - χέρι ή να στείλουν μήνυμα στη διεύθυνση agia.anna@gmail.com, γράφοντας «υπογράφω το κείμενο» και το όνομά τους. 



ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ 

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, τα υψώματα του Ελικώνα -όπως και όλων, σχεδόν, των βουνών της Βοιωτίας και της χώρας- έχουν αρχίσει να γεμίζουν με τεράστιες ανεμογεννήτριες, τελείως ξένες με τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Χρόνο με το χρόνο, το Περδικοβούνι, το Καραμούντζι, η Καλύβα, το Ροΐτσι, η Γκορίτσα, το Πουρνάρι και πολλά άλλα σημεία βρέθηκαν «υπό κατάληψη» από αιολικές εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν το αλπικό τοπίο του Ελικώνα σε βιομηχανικό. 

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνα που μας περιμένουν άμεσα. Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι πιο ψηλές κορυφές γύρω από την Παλιοβούνα (Ζαγαράς, Μεγάλη Λούτσα, Τσίβερι, Πετροκορυφή, ξανά Καραμούντζι κ.ά), ακόμη και η ίδια η Παλιοβούνα, στα 1.750 μέτρα υψόμετρο. Μια σειρά από μικρότερες εγκαταστάσεις πίσω από την Αρβανίτσα ανοίγουν το δρόμο για να «πατήσουν» και την κορυφή. Μαζί με τις ανεμογεννήτριες, αρχίζουν και ξεφυτρώνουν τεράστιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις -εκατοντάδες στρέμματα η καθεμία- σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις του Ελικώνα. 

Έργα και εγκαταστάσεις που μας έλεγαν ότι είναι για το καλό μας και για το καλό ολόκληρου του πλανήτη, πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο. Η προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, ο σεβασμός στο περιβάλλον, το φθηνό ρεύμα, η «πράσινη» ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας αποδεικνύονται κούφια λόγια. Τα δικά μας μάτια άλλα βλέπουν: τη λεηλασία του Ελικώνα και των άλλων βουνών, τα χαράτσια και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, τη δυσκολία πολλών νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, τις ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή στα χωριά μας να περιορίζονται και, πίσω απ’ όλα αυτά, την κερδοσκοπική μανία των εταιρειών, που σχεδιάζουν «στου κασίδη το κεφάλι». Μια περιστασιακή απασχόληση και το χαρτζιλίκι των ανταποδοτικών, που μοιράζεται με τυμπανοκρουσίες κάθε πέντε χρόνια, είναι πολύ λίγο για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. 

Τώρα, πλέον, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Η ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός είναι χωρίς αντικείμενο, αφού δεν υπάρχει ούτε μία κορυφή, ούτε ένα ύψωμα στον Ελικώνα, που να μην έχει γίνει στόχος. Για ποιες εναλλακτικές λύσεις να μιλήσουμε, όταν μία στις οκτώ ανεμογεννήτριες, που έχουν αδειοδοτηθεί πανελλαδικά, προορίζεται να φυτευτεί στη Βοιωτία; Έχουμε πειστεί ότι δε φταίει η κακή κατανομή των έργων, αλλά ο συνολικός σχεδιασμός, που θέλει όλα τα βουνά γεμάτα με βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις, για να ικανοποιηθεί, όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά το ιδιοτελές συμφέρον των εταιρειών ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, το μόνο μήνυμα που έχουμε να στείλουμε είναι αυτό: 

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ 
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου